Illustration Reiulf Ramstad Arkitekter För Jernhusen
Illustration: Reiulf Ramstad Arkitekter för Jernhusen

Totaluppdrag vid Göteborgs nya stationshus

Åtta Instalcobolag har fått ett gemensamt uppdrag gällande projektering och installationer vid Göteborgs nya centralstation. Beställare är Peab med slutkund Jernhusen och kontraktssumman uppgår till cirka 100 miljoner svenska kronor.

Det är Instalcobolagen Elektro-Centralen, LG Contracting, Tofta Plåt & Ventilation, Sprinklerbolaget, Bogesunds El & Tele, Intec, Ovau och Inmatiq som gått samman för leverans av tjänster i projektet. I uppdraget ingår projektering och installation av el, VS, ventilation, sprinkler samt styr.

- Vi är väldigt glada över det här uppdraget i ett projekt som kommer att betyda mycket för Göteborg. Nyckeln till detta kontrakt ligger i vår förmåga att erbjuda en attraktiv helhetslösning, baserad på vår långa och framgångsrika relation med Peab. Vårt noggrant utformade installationspaket kombinerar låg energiförbrukning med hållbara lösningar, vilket fullt ut möter Jernhusens höga krav på återbruk och miljöansvar, säger Kristian Grönskog, affärsområdesansvarig Instalco Väst.

I området runt Göteborgs centralstation pågår omfattande byggnationer i det som ska bli den nya stadsdelen Centralstaden. Det nya stationshuset Göteborg Grand Central är sammanlänkat med Nils Ericson Terminalen och därmed med den befintliga centralstationen. På 15.000 kvm ryms ett blandat utbud av station, service för resenärer, butiker, restauranger och verksamheter. I de tre övre kontorsplanen, som färdigställs under första halvan av 2027 finns plats för runt 700 arbetsplatser fördelat över nära 8.000 kvm.

I projektet Göteborg Grand Central arbetas för att uppnå “Breeam Outstanding”. Det är en miljöcertifiering som bara ett tiotal andra byggnader i Sverige lever upp till idag. För att lyckas har materialet optimerats i de byggdelar som påverkar klimatavtrycket allra mest, till exempel ECO-Betong, återbrukat stål, glas, träpelare och andra material.

Huset byggs i en fasad av 100 procent återbrukat tegel, närmare bestämt 524 000 stenar vilket motsvarar 1772 storpallar som kommer från Danmark och kulören på teglet överensstämmer också väl med den befintliga centralstationen.

Ambitionen är att projektet från Instalcos sida ska certifieras som ett Hållbarhetsklassat Instalcoprojekt. För Instalco inleds projektet omgående och beräknas vara slutfört i slutet av 2026.