Laddstationer

Vi på Bogesunds El & Tele är proffs på laddning av framtidens bilar. Användandet av elbilar är något som ökar dramatiskt i hela Europa, och allt fler behöver tillgång till säkra laddstationer. Behovet av att öka antalet laddpunkter och laddstolpar är därför stort.

Många ser elbilen som ett sätt att förbättra ekonomin av sin bilkörning, men det kräver också att man kan hitta laddstationer på fler ställen än vad som finns idag. Vi hjälper företag, fastighetsägare och även villaägare att sätta upp sin egen laddstation till sin eller sina kunders elbilar.

Det finns många olika typer av tekniker:

  • Elbilar (BEV- Battery Electric Veichle) har enbart elmotor/elmotorer och laddas via elnätet med hjälp av en laddstation.
  • Hybridbilar (HEV- Hybrid Electric Veichle) har både el och förbränningsmotor som även laddar bilens batterier. Hybridbilar går inte att ladda via elnätet.
  • Laddhybridbilar (PHEV- Plug in Hybrid Electric Veichle) som har både el- och förbränningsmotor. Batterierna kan laddas från elnätet via en laddstation. Dessa bilar kan oftast köras längre på eldrift än en hybridbil.
  • Bränslecellsbilar drivs med hjälp av vätgas som omvandlas i en bränselcell till el som används för att driva bilens elmotor. Dessa bilar kan ej laddas i laddstationer utan “tankas” med vätgas.

Den enkla batteribilen är ett bra val för den som vill köra grönt och ekonomiskt. Denna teknik lämpade sig för de som körde kortare sträckor men utvecklingen är väldigt snabb och idag så finns det flera tillverkare som tillverkar elbilar med riktigt lång räckvidd, vissa ända upp till 50 mil.

Idag är det vanligt att laddning av elbilar/plug-in hybrider görs i vanligt vägguttag. Elsäkerhetsverket avråder starkt från detta, anledningen är att vägguttagen inte är dimensionerade för detta utan belastningen blir för hög och extrem värmeutveckling uppstår, detta medför givetvis risk för brand i uttaget.

Vad behöver man tänka på innan man installerar en laddstation för elbil?

Det finns fem frågor att ta ställning till vid investering i en laddstation.

  1. I vilken miljö ska stationen placeras?
  2. Hur är det tänkt att stationen ska användas?
  3. Ska stationen monteras på mark eller vägg?
  4. Hur mycket effekt finns tillgänglig och hur mycket effekt krävs?
  5. Ska det finnas betaltjänst på stationen?

Kontakta oss för mer information så hjälper vi dig att välja rätt i djungeln av olika laddstationssystem.

Offertförfrågan/kontakt

Vad kan vi hjälpa dig med?

Lämna ett meddelande i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan!